Egyedi fejlesztésünk

 

  • GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00538

CNC megmunkálóközpontokhoz csatlakoztatható innovatív modul prototípusának kifejlesztése a Baffi Szerszám Kft-nél

Projektünk célja az volt, hogy olyan modul kerüljön kifejlesztésre, amelyet CNC esztergagépekre és megmunkálóközpontokra lehet applikálni és a megmunkálás munkakörnyezetéből el tudja szívni a szennyezett levegőt. Az elszívó modul, melyet fejlesztettünk, közvetlenül a munkaterületről szívja el az emulziós ködpárát, ezt több szűrőn keresztül átvezeti a gép külső részén, ami által az elektronika és a műszaki berendezés nem sérül és tisztább munkakörnyezet jön létre. Tervezésünk során az volt a kiinduló elképzelés, hogy a létrejött berendezés az elszívott és tisztított ködpárát „kicsapja”, megszűri, a folyadékot visszajuttatja a munkaterületre, a megszűrt levegő ezáltal már nem veszélyes a munkavállalókra és a műszaki berendezésekre sem. A koronavírus járvány megjelenésével azonban a fejlesztés új irányt kapott, így a létrehozott elszívó berendezést elláttuk egy UVC csővel, amely által megtörténik az átszűrt levegő baktérium, vírus és csíra mentesítése is. Az általunk jelenleg használt gépekre kerültek kifejlesztésre a prototípusok, azonban ezek az eszközök univerzálisak, szinte bármilyen megmunkálóközpontra alkalmazhatóak. Igyekeztünk egyszerű, felhasználóbarát, könnyen hozzáférhető eszközt létrehozni, amelynek nagysága és súlya a karbantartást, szűrőcserét nem nehezíti meg. 

A berendezés kialakítása során több verzió is kidolgozásra került, ennek oka az volt, hogy a lehető leghatékonyabb szűrést kívántuk megvalósítani. A létrehozott eszközben mechanikus szűrő elemek vesznek részt, amelyek egy része fix, nem cserélhető, egy része viszont elkoszolódás mértékétől függően cserélhető vagy mosható. A működési elv: első lépésben a beszívott levegő nem cserélhető, fix lamellákon keresztül áramlik. Itt a lamelláknak ütközve a levegőből kicsapódik az emulzió folyadék tartalma. Következő lépésben a tovább jutó levegő cserélhető, különböző légáteresztő képességű szűrőpaplannak ütközik, amely a levegő zsír- és olaj, valamint szálló por tartalmát tovább csökkenti. Ezt követően egy mosható, újra felhasználható fém szöveten keresztül halad tovább a levegő. Végezetül egy aktív szenes szűrőpaplanon halad tovább, amely a szagtalanítást szolgálja. Legvégül egy germicid cső által létrehozott UVC fény végzi el a levegő csírátlanítását. Az így megtisztított levegő az elszívó ventilátoron és az azon található védőrácson keresztül visszakerül a munkakörnyezetbe.

A leírt folyamat hatékonyságát laboratóriumi körülmények között, mérőszobában, valamint megmunkálógépek működése közben a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatika Kar, Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézetének munkatársai végezték.

Az elkészült berendezés értékesítéséhez várjuk partnerek jelentkezését!